Zupa grzybowa (wigilijna)

Czarna zupa grzybowa – moja ulubiona potrawa wigilijna. U Babi zawsze podawano ją z pieczywem, ale z tego, co przejrzałam w Internecie, najczęściej tego typu zupa podawana jest z łazankami. Jak kto woli, dla mnie ta zupa musi być z pieczywem, po prostu, pamięć smaku z lat dziecięcych:)


Składniki dla 4 osób:

  • 2 kubki o poj. 250 ml suszonych grzybów
  • 1 pietruszka (ok. 50 g)
  • 1 marchewka (ok. 120 g)
  • 1 nieduża cebula
  • 10 cm kawałek pora
  • 3 ziarna ziela angielskiego – rozdrobnione w moździerzu
  • 3 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 szklanek wody
  • 1 łyżka mąki
  • pół łyżki masła
  • sól, pieprz, maggi
Grzyby dokładnie wypłukać, zalać wodą i odstawić do namoczenia na całą noc, po czym odsączyć (wody z moczenia nie wylewać) i pokroić (nie musi być jakoś bardzo drobno). Następnie grzyby przełożyć do garnka, dodać wodę z moczenia, liście laurowe, ziele i warzywa. Cebulę obraną dodać w całości, podobnie jak marchewkę i pietruszkę oraz pora, nic nie kroimy, łatwiej będzie później łyżą cedzakową wyjąć. Dodać 10 szklanek zimnej wody i gotować na małym ogniu, aż grzyby całkowicie zmiękną (ok. 1 h).
Gdy grzyby będą już miękkie, wyjąć łyżką cedzakową wszystkie warzywa. Zupę doprawić solą, pieprzem i maggi. Obrane ząbki czosnku drobno posiekać i rozetrzeć z solą i pieprzem i dodać do zupy. Czosnek nie może być przeciśnięty przez praskę, bo zupa nie będzie już tak dobra.
Na patelni rozgrzać pół łyżki masła z odrobiną oleju, dodać łyżkę mąki i cały czas mieszając, zrumienić, następnie dodać ok. pół szklanki wody i dobrze zamieszać, aż powstanie zasmażka. Aby zasmażka się brzydko nie zgrudkowała w zupie, należy ok. 3 – 4 łyżek nałożyć do miski, dolać chochlę gorącej zupy, zamieszać i dopiero wtedy dodać do zupy i dokładnie wymieszać. Zupę zagotować i jeśli jeszcze trzeba doprawić solą i pieprzem. Podawać z pieczywem lub makaronem łazanki. Gotowe!
Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Zupa grzybowa (wigilijna)
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

3 thoughts on “Zupa grzybowa (wigilijna)

  1. Doskonale dobrane skladniki. Taka zupe grzybowa ugotuje w tym roku , a poniewaz urzadzam ja u siebie w domu jest to przepis , ktory zagosci na moim stole wigilijnym w tym roku . Dziekuje.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *