Focaccia z czosnkiem i rozmarynem

Moja focaccia con alio e rosmarino została oceniona przez Włocha, szefa kuchni Restauracji Da Lorenzo pozytywnie. Bałam się, że jest zbyt pulchna, ale nie, w niektórych rejonach Włoch właśnie taką chlebową focaccię się podaje np. z mozzarellą i pomidorkami. Ja moją pochłaniałam późno w nocy z gorgonzolą i szynką szwarcwaldzką:)
Przepis znalazłam w „Książce kucharskiej włoskiej Mamy”.
Focaccia z czosnkiem i rozmarynem
Składniki:
  • 14 g drożdży instant
  • 225 ml letniej wody
  • szczypta cukru
  • 450 g mąki chlebowej typ 550
  • 1 łyżeczka soli
  • oliwa z oliwek
  • 2 – 3 drobno pokrojone ząbki czosnku
  • sól morska gruboziarnista
Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać cukier i dokładnie wymieszać, tak, aby drożdże całkowicie się rozpuściły. Następnie dodać 4 łyżki mąki, wymieszać, przykryć i odstawić na 15 min. w ciepłe miejsce. Do dużej miski przesiać pozostałą mąkę, zrobić wgłębienie i wlać zaczyn. Dodać 1 łyżeczkę soli i 3 – 4 łyżki oliwy i wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto, uformować kulę, przykryj i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę do momentu, gdy podwoi swoją objętość.
Piekarnik  Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 240 stopni. Po upływie godziny ciasto ponownie szybko zagnieść i rozwałkować na grubość około 2 cm, a następnie przełożyć na formę. (Ja piekłam na płaskiej blaszce) Ciasto ponakłuwać widelcem, polać obficie oliwą, posypać sola morską, czosnkiem i rozmarynem. Piec około 20 min. Gotowe!
Focaccia z czosnkiem i rozmarynem
Jeśli macie robota planetarnego, jak Kitchen Aid lub Masterchef Gourmet z powodzeniem można  w nim zrobić focaccię, postępując dokładnie według tego przepisu. Zaczyn zrobić w robocie, dodać pozostałą mąkę. Przykryć i odstawić na 1h, po czym ostatnie zagniatanie wykonać ręcznie. Ja tak zrobiłam i wyszło super:)
Focaccia z czosnkiem i rozmarynem
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Focaccia z czosnkiem i rozmarynem
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Print Friendly, PDF & Email

9 thoughts on “Focaccia z czosnkiem i rozmarynem

  1. no piekna Ci wyszła – i wcale jak na moje oko pulchna nie jest bo w alpach jadałam taka bułowata – na 10 cm 🙂 bardziej ta Domi p[rzypomnająca 😉 klasa sama w sobie ! musze się wreszcie za nia i ja wziąc :> bo książeczka kucsi ino czasu brak na wymyslności…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *