Lasagne

Proponuję Wam dziś nietypową lasagne, bez sosu pomidorowego, bez mięsa, ale za to z tuńczykiem, porem i fenkułem. Lasagne, która wywołuje zdziwienie na twarzy Włocha:) Bardzo delikatna w smaku, Paszczak stwierdził, że taka bardzo babska, więc może przyda się Wam dziewczyny na wieczór w feministycznym  gronie:)
Danie zainspirowane przepisem znalezionym w książce „Kuchnia dietetyczna. 1001 przepisów”, u mnie mało dietetycznie, ale równie smacznie 🙂
Lasagne

Składniki na zwykłą blachę metalową do pieczenia ciast o wymiarach 28 cm x 25 cm (ok. 6 porcji, takich, jak na zdjęciach):

  • płaty lasagne – mniej więcej 1/3 opakowania 500 g
  • 3 małe pory pokrojone w talarki
  • 1/2 bulwy fenkułu pokrojonego w piórka
  • 2 liście laurowe
  • 500 ml odtłuszczonego mleka
  • 25 g masła
  • 25 g mąki
  • 200 g tuńczyka z puszki w oleju -dobrej jakości, z tych droższych po ok. 7 zł za puszkę, bo inaczej istnieje ryzyko, że będzie on brzydko pachniał, co zepsuje całą lasagne
  •  400 g mozzarelli – takiej, jak na pizzę, startej na tarce o grubych oczkach
Pory i fenkuł włożyć do garnka z grubym dnem lub nieprzywierająca powłoką, zalać mlekiem, dodać liście laurowe i gotować na małym ogniu przez 10 min. Następnie łyżką cedzakową wyjąć warzywa, liście wyrzucić, a mleko schłodzić, tak, aby było bardzo zimne.
Piekarnik nagrzać do 180 st. W rondlu lub wysokiej patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i dobrze wymieszać, aż powstanie coś w rodzaju pasty. Następnie dodać 300 ml ostudzonego po gotowaniu porów i fenkułu mleka i cały czas mieszając, zagotować – uważać, żeby się nie przypaliło, dlatego, jeśli trzeba, ściągać na chwilę z palnika. Dodać 100 ml mleka i powtórzyć całą operację. Na koniec dodać pozostałe mleko i znów to samo, doprawić solą i pieprzem. Sos powinien być kremowy i gęsty, ale powinien spływać z łyżeczki. Tutaj możecie zobaczyć, jaki powinien być.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć płaty lasagne, następnie warstwa warzyw i tuńczyka, lekko posolić, posypać mozzarellą, polać sosem, przykryć płatami lasagne i tak do wyczerpania składników (2 – 3 warstwy). Ostatnią warstwę płatów lasagne, posypać mozzarellą i wiórkami masła. Piec 40 min. 5 min. przed końcem pieczenia posypać grubo mozzarellą i jak się całkowicie roztopi wyjąć i lekko przestudzić, wtedy będzie się lepiej kroić. Przechowywać w lodówce. Gotowe!
Lasagne
Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Lasagne
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

5 thoughts on “Lasagne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *