Makaron z boczkiem, cukinią, serem pleśniowym i pomidorami

Proste, szybkie, sycące.

Składniki dla 2 osób:

  • 180 g suchego makaronu farfalle lub penne
  • 6 cienkich plasterków boczku pokrojonych w dużą kostkę
  • pół niedużej czerwonej cebuli drobno posiekanej
  • ćwierć niedużej cukinii pokrojonej w plasterki
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 2 – 3 pomidory z puszki pokrojone na 4 części
  • 50 g niebieskiego sera pleśniowego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz
  • parmezan lub grana padano do posypania dania
Nastawić wodę na makaron, jak się zagotuje posolić, wrzucić makaron i gotować, aż będzie al dente.
W międzyczasie na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę i czosnek, smażyć ok. 3 – 4 min., uważając, aby się czosnek nie przypalił. Następnie dodać boczek i cukinię i podlać to wodą z gotującego się makaronu – ok. 1 chochelki. Dusić całość, aż cukinia zmięknie, w miarę potrzeb podlewając wodą z makaronu. Gdy cukinia będzie już miękka dodać pokrojony w kostkę ser pleśniowy i mieszać całość, aż ser się roztopi, na koniec dodać pomidory, doprawić solą i pieprzem. Uważać z solą, bo pamiętajcie, że było podlewane słoną wodą z makaronu. Dodać ugotowany makaron i natkę, wymieszać i od razu podawać, na koniec posypać parmezanem lub grana. Gotowe!
Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Makaron z boczkiem, cukinią, serem pleśniowym i pomidorami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *