Sałatka z porów

Jedna z moich ulubionych propozycji śniadaniowych. Po prostu uwielbiam. A w wykonaniu Paszczaka –  MOC! Swoją drogą nigdy nie przestanie mnie zadziwiać to, że dwie osoby mogą gotować z tego samego przepisu, używać identycznych składników i proporcji a i tak będzie inaczej smakowało.  Ja wiem, ze to nic odkrywczego, ale mnie to ciągle zadziwia i to jest w gotowaniu chyba najfajniejsze 🙂 Miłego dnia 🙂 Ja zdycham, bom chora, nie czuję prawie smaku, ale od czego jest Paszczak 🙂


Składniki dla 4 – 6 osób:

  • 2 średniej wielkości pory pokrojone w talarki
  • 1 duże jabłko pokrojone w kostkę
  • 1 – 2 ogórki kiszone pokrojone w kostkę (ilość zależy od intensywności kwasowości ogórków – ja dałam dwa)
  • 3 jajka na twardo pokrojone w kostkę
  • puszka groszku odsączonego z zalewy
  • 2 łyżki majonezu 
  • 2 łyżki kwaśniej śmietany
  • 1,5 łyżeczki musztardy Dijon
  • sól i pieprz
Pokrojone pory sparzyć wrzątkiem na sitku i przelać zimną wodą, zostawić, żeby całkowicie odciekły. Przełożyć do dużej miski, dodać wszystkie pozostałe składniki, wymieszać dokładnie, doprawić solą i pieprzem. Gotowe!
Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Sałatka z porów
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

7 thoughts on “Sałatka z porów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *