Makaron z kurczakiem

Makaron z kurczakiem
Ja użyłam tutaj mięsa, które mi zostało z poprzedniego dnia po gotowaniu bulionu, ale spokojnie możecie użyć np. filetów z piersi kurczaka, tylko trzeb wtedy dłużej smażyć mięso.
Składniki:
  • 300 g gotowanego mięsa z kurczaka
  • 1 nieduża cebula pokrojona w kostkę (ok. 80 g)
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • po 4 listki świeżej bazylii i mięty, drobno posiekane
  • ok. 100 ml białego wina
  • ok 100 ml śmietanki słodkiej 18%
  • oliwa 
  • sól
  • pieprz
  • 200 g suchego makaronu penne
Oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić czosnek i cebulę i zeszklić, dodać kurczaka i smażyć wszystko ok. 3 – 4 min. Dodać wino i zioła, odparować alkohol, następnie dodać śmietankę, tak na oko, żeby nie było zbyt gęste, ani zbyt rzadkie, doprawić solą i pieprzem. Zagotować.
Makaron ugotować, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wymieszać z sosem i gotowe!
Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Makaron z kurczakiem
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

One thought on “Makaron z kurczakiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *