Jajka zapiekane

Jajka zapiekane



Składniki dla 2 osób:

  • 1 duża pieczarka pokrojona w kostkę
  • pół niedużej cebuli (50 g) pokrojonej w kostkę
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • pół pomidora (ok. 50 g) pokrojonego w kostkę
  • 2 mini kolby kukurydzy, pokrojone w plasterki
  • rukola
  • kilka zielonych oliwek pokrojonych w plasterki
  • kilka cienkich plasterków oscypka
  • posiekana zielona cebulka lub szczypiorek do posypania
  • 2 jajka
  • olej
  • sól i pieprz
Piekarnik rogrzac do temp. 180 st.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, zeszklić cebulę i czosnek, dodać pieczarki i smażyć , aż odparuje woda z pieczarek, następnie dodać pomidora i smażyć jeszcze 3 – 4 minuty, doprawić solą i pieprzem i równomiernie rozłożyć ten „farsz” do naczyń, w których będziecie zapiekać. Na to położyć plasterki kukurydzy, kilka listków rukoli i plasterków oscypka. Włożyć do piekarnika, gdy ser się roztopi, wyjąć naczynia, wbić po jednym jajku, posypać posiekanymi oliwkami i włożyć z powrotem do piekarnika na jakieś 8 – 10 minut. Białko jajka ma być ścięte, ale żółtko płynne. Po wyjęciu z piekarnika, posypać szczypiorkiem lub zieloną cebulką. Gotowe!
Jajka zapiekane
Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Jajka zapiekane
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *