Zupa krem z kalafiora

Zupa krem z kalafiora

Składniki:
  • 1 duży kalafior, obrany z liści i pokrojony drobno
  • pół cebuli (ok. 80g)
  • marchewki z bulionu
  • 2 litry bulionu drobiowego
  • 150 ml mleka
  • sól
  • biały pieprz mielony
  • gałka muszkatołowa(najlepiej świeżo starta)
  • imbir mielony
  • masło
  • odrobina oleju
 
Na dużej patelni rogrzac ok. 1 łyżkę masła z 1 łyżką oleju rzepakowego, zeszklić cebulę, dodać pokrojony kalafior i smażyć ok 5 – 6 minut, często mieszając. Przełożyć kalafior do dużego garnka, zalać bulionem, dodać marchewki i mleko. Gotować, aż kalafior zmięknie. Zmiksować, doprawić gałką, solą, białym pieprzem i imbirem. Dodać koperek, wymieszać. Gotowe! Podawać z grzankami.
Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Zupa krem z kalafiora
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

2 thoughts on “Zupa krem z kalafiora

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *