Szynka w galarecie

szynka w galarecieSzynka w galarecie:

  • ½ l bulionu
  • 15 dag szynki pokrojonej w plasterki (najlepiej jakiejś większej żeby było lepiej zwijać np. konserwowa)
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 10 g żelatyny

Farsz:

  • ½ dużego ogórka konserwowego posiekana w drobną kostkę
  • 1 cząstka papryki marynowanej posiekana w drobną kostkę
  • 1 łyżka sosu chrzanowego Winiary
  • 1 łyżeczka majonezu Dekoracyjnego Winiary
  • 1 łyżka serka śmietankowego

Bulion zagotować, zdjąć z ognia i rozpuścić w nim żelatynę, dołożyć czosnek, doprawić solą i pieprzem, odstawić do wystygnięcia. Składniki farszu wymieszać ze sobą, doprawić solą i pieprzem, jeśli farsz jest za rzadki można dodać troszkę serka. Każdy plasterek szynki smarować farszem i zwijać w rulonik, układać w naczyniu, w którym chcemy robić galaretkę (mogą być miski albo np. głębokie talerze), zalać ostudzonym bulionem, wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Szynka w galarecie
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *