Muffiny z kurczaka ze szpinakiem i szczawiem

Muffiny z kurczaka ze szpinakiem i szczawiem

Składniki na 6 muffinów:

  • ok. 1 kg udek, z czego po obraniu ze skóry i kości wyszło 500 g mięsa
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • pół średniej cebuli pokrojonej w kostkę (ok. 70 – 80 g)
  • ewentualnie trochę bułki tartej, gdyby masa była zbyt wilgotna

Farsz:

  • 80 g świeżego lub mrożonego szpinaku, drobno pokrojonego
  • 80 g świeżego lub mrożonego szczawiu, drobno pokrojonego
  • 60 g startej na dużych oczkach mozzarelli
  • 70 g cebuli pokrojonej w drobną kostkę
  • 1 łyżka Majonezu Delikatnego Winiary
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka masła

Mięso zmielić, dodać jako i ewentualnie trochę bułki, posolić, popieprzyć, dobrze wyrobić na jednolitą masę, odstawić.

Cebulę zeszklić na maśle, dodać szpinak i szczaw, odparować. Zdjąć z ognia, dodać mozzarellę i majonez, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Do foremek nakładać po łyżce mięsa, łyżeczkę farszu i przykryć łyżką farszu. Piec muffiny 35 min.

Muffiny z kurczaka ze szpinakiem i szczawiem

Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Muffiny z kurczaka ze szpinakiem i szczawiem
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

2 thoughts on “Muffiny z kurczaka ze szpinakiem i szczawiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *