Tarta z młodą kapustą

Tarta z młodą kapustą


Składniki:
Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki żytniej graham typ 2000
  • 120 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 1 żółtko
  • 50 ml wody
  • szczypta soli
Farsz
  • ok. 800 g młodej kapusty drobno poszatkowanej(ja miałam dwie małe główki)
  • 1 nieduża marchewka, starta na tarce na dużych oczkach
  • 1 cebula (ok. 80g) posiekana w mała kostkę
  • 150 g surowego, wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka oliwy
  • Majonez Delikatny (koniecznie ten, gdyż ma tylko 30g tłuszczu w 100g, tradycyjny majonez ma 70g tłuszczu w 100g)
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
W dużej misce zagnieść mąkę z masłem, dodać żółtko, wodę i sól, dobrze wyrobić, aż cisto będzie miało lepką i zwartą konsystencję, na tyle, aby można było uformować kulę. ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 25 min.
Na suchą, rozgrzaną patelnie wrzucić boczek i podsmażać, aż lekko się zrumieni, dodać oliwę i cebulę, wymieszać i smażyć wszystko razem, aż cebula się zeszkli. Następnie dodać kapustę i marchewkę i smażyć wszystko często mieszając ok. 10 min. Dodać wino i gdy odparuje alkohol, przykryć patelnię i dusić wszystko, aż kapusta będzie miękka, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na koniec dodać 2 łyżki majonezu, wymieszać i odstawić.
Po upływie 25 min. wyjąć ciasto z lodówki i ręcznie wyłożyć nim formę do tarty. Możecie spróbować je rozwałkować, ale przy takiej mące będzie to niewygodne, ja po prostu po kawałku „wykleiłam” formę do tarty. Ciasto nakłuć widelcem, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 15 min. Na podpieczony spód wyłożyć farsz, wierch posmarować majonezem 3-4 łyżki i piec całość w 180 st. przez 30 min. Gotowe!
Tarta z młodą kapustą
Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Tarta z młodą kapustą
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

One thought on “Tarta z młodą kapustą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *