Pesto ze świeżych pomidorów z migdałami i bazylią

Pesto ze świeżych pomidorów z migdałami i bazylią. Przepis inspirowany pesto trapanese.

 
Pesto ze świeżych pomidorów z migdałami i bazylią

Składniki na 4 porcje:

  • 440 g suchego ulubionego makaronu, ja tym razem użyłam tagiatelle peperoncino, co w efekcie dało lekko pikantny smak
  • 250 g pomidorów, obranych ze skórki
  • listki bazylii z jednej doniczki (takiej sklepowej)
  • 40 g grana padano, pokrojonego w kosteczkę
  • 100 g migdałów sparzonych i obranych ze skórki
  • 2 duże ząbki czosnku (obrane)
  • sól do smaku
  • 1 łyżka oliwy

Wszystkie składniki wrzucić do kielicha miksującego robota lub blendera i zmiksować, doprawić solą. Podawać z ulubionym makaronem, oczywiście al dente 🙂 Gotowe!

Pesto ze świeżych pomidorów z migdałami i bazylią
Pesto ze świeżych pomidorów z migdałami i bazylią
Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
Nazwa dania
Pesto ze świeżych pomidorów z migdałami i bazylią
Opublikowany

2 thoughts on “Pesto ze świeżych pomidorów z migdałami i bazylią

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *