Ravioli ze szpinakiem i serkiem Almette

Ravioli ze szpinakiem i serkiem Almette

Ravioli ze szpinakiem i serkiem Almette

Przepis bierze udział w konkursie „A CIEBIE JAK INSPIRUJE ALMETTE?” Śmietankowy serek Almette posłużył wraz ze szpinakiem za farsz do ravioli, a serek chrzanowy Almette znalazł się w sosie, co stworzyło genialną kompozycję smakową w połączeniu ze szpinakiem zarówno w sosie jak i w farszu.

almet

Składniki na 4 porcje:

Ciasto:

  • 400 g mąki typ 550
  • 4 jajka
  • szczypta soli

Farsz:

  • 1 (ok. 90 g) cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 4 duże garści świeżych liści szpinaku
  • 2 łyżki migdałów w słupkach
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • ok. 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 2 serki śmietankowe Almette
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka masła klarowanego

Sos:

  • 1 cebula (ok. 90 g) pokrojona w kostkę
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 1 serek chrzanowy Almette
  • 100 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku
  • pół łyżki masła klarowanego
  • sól i pieprz

Do posypania ravioli parmezan lub grana padano.

Z mąki i jajek z dodatkiem szczypty soli wyrobić zwarte i elastyczne ciasto. Powinno mieć taką konsystencję jak ciasto na pierogi, żeby bez problemów można było je rozwałkować. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywcza i odstawić na 30 min.

W międzyczasie przygotować farsz. Na patelni rozgrzać łyżkę klarowanego masła, zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać szpinak i migdały, wymieszać, smażyć ok. 2 min. dodać. Jak alkohol odparuje dodać serki i mieszając cały czas na małym ogniu doprowadzić do rozpuszczenia serków, tak, aby farsz nabrał kremowej konsystencji, ale nie konsystencji sosu. Całość doprawić solą i pieprzem. Ostudzić.

Sos: podobnie, jak w przypadku farszu cebulę zeszklić na maśle klarowanym, wrzucić szpinak, gdy szpinak już się „rozlezie” po całej patelni, dodać wino, odparować alkohol, dodać serek chrzanowy Almette , wymieszać. Jak serek całkowicie się roztopi, dodać ok. pół szklanki wody, wymieszać, zagotować, doprawić sola i pieprzem.

Ciasto podzielić na pół. Z jednej połówki rozwałkować duży płat o grubości ok pół mm.  Następnie podzielić go na prostokąty o wymiarach 10 cm na 8 cm. Na środek takiego prostokąta nakładać mniej więcej jedną łyżeczkę farszu, zwinąć delikatnie w rulon. Spłaszczyć boki, gdzie nie ma farszu i delikatnie przekręcić je jeden raz w kierunku „od siebie”. Trzeba pamiętać o tym, żeby „cukierki” były dobrze zamknięte na „szwie”, tak, aby farsz nie wypłynął. Tak przygotowane ravioli odkładać na posypaną mąką stolnicę, a następnie delikatnie wrzucać do gotującej się, osolonej wody i gotować ok. 5-7 min. od wypłynięcia.

Ugotowane ravioli podawać na ciepłym, przygotowanym wcześniej sosie szpinakowo-chrzanowym, posypane parmezanem.

DSC_1055

Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Ravioli ze szpinakiem i serkiem Almette
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *