Kimchi

Kimchi

Kimchi

  • 2,5 kg kapusty pekińskiej
  • 2 szklanki wody (500 ml)
  • 2 łyżki mąki ryżowej (z kleistego ryżu)
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • sól

Kapustę pokroić nasolić, wymieszać i odstawić na 2 h. Po upływie dwóch godzin, kapustę przepłukać, odsączyć na sitku. w małym garnku zagotować wodę z cukrem i mąką ryżową. tak, aby powstał „budyń”. Zdjąć z ognia odstawić.

  • 24 ząbki czosnku (pół szklanki)
  • 12 g świeżego imbiru
  • pół dużej cebuli (90 g)
  • pół szklanki sosu rybnego (125 ml)

Wszystkie te składniki zmiksować ze sobą na gładka pastę. Następnie wymieszać ją z przygotowanym wcześniej „budyniem”. Odstawić.

  • dwie garści posiekanej zielonej cebulki
  • 250 g białej rzodkwi posiekanej w słupki (ok. 2 szklanki)
  • szklanka koreańskiego chilli, a jeśli nie macie, to pół szklanki lub troszkę więcej chilli, które mamy dostępne w sklepie

Kimchi

Rzodkiew i cebulkę wymieszać z kapustą, dodać chilli i „budyń”, dokładnie wszystko wymieszać. Odstawić w miejsce o pokojowej temperaturze na 3 dni. Ponieważ w trakcie „robienia” się kimchi bardzo intensywnie pachnie. Dlatego najlepiej włożyć je do słoika i zamknąć rurką fermentacyjną. Poniżej na zdjęciu jest mój sposób na zniwelowanie zapachu kimchi. Po trzech dniach odstawić w zimne miejsce.

Kimchi może być wykorzystywane jako dodatek do obiadu lub jako składnik zup, czy choćby nawet hot dogów.

Kimchi

Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Kimchi
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *