Cukinia z mozzarellą zapiekana w sosie pomidorowym

Cukinia z mozzarellą zapiekana w sosie pomidorowym

Cukinia z mozzarellą zapiekana w sosie pomidorowym



Proste, w miarę szybkie. Łączy w sobie to, co lubię. Jest taką trochę łatwiejszą wersją lasagne i parmigiana. Szybsza niż moja ulubiona lasagne bolognese i dużo lżejsza, zarówno jak lasagne jak i ubóstwiana przeze mnie parmigiana, no i dużo tańsza 🙂

Składniki na 4 porcje:

  • ok. 550 g cukini
  • 1 cebula o wadze 100 g posiekana w kostkę
  • 200 g mozzarelli (nie w kulce, ale takiej jak na pizzę)
  • 2 puszki pomidorów krojonych bez skórki*
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 50 ml wina(jakie tam macie pod ręką)
  • pół łyżeczki kuminu
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek(nie musi być extra vergine, bo i tak idzie do smażenia)
  • 1 łyżeczka cukru
*ja użyłam dwóch słoików domowych pomidorów
 
Cukinie pokroić w plastry o grubości pół centymetra. Przełożyć do dużej miski, dodać kumin, posolić i popieprzyć, dodać łyżkę oliwy i dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 min. 
 
Na patelni rozgrzać dwie łyżeczki oliwy, dodać cebulę i czosnek i często mieszając, smażyć ok. 8 min. Dodać wino, zamieszać, odparować alkohol, dodać pomidory, cukier i oregano i zamieszać. Doprawić solą i pieprzem i gotować na małym ogniu 15 min. Następnie całość zmiksować na gładki sos.
 

Plastry cukinii upiec na patelni grillowej lub na zwykłej patelni na niewielkiej ilości oliwy.

 
 
Naczynie do zapiekania posmarować cienką warstwą oliwy. Na spodzie naczynia ułożyć plastry cukinii, następnie polać jej sosem pomidorowym(ok. 2 łyżki) posypać mozzarellą i tak okładać warstwy, aż do wyczerpania składników. Przy czym ostatniej warstwy nie posypywać mozzarellą.
 
Piec z piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 min., następnie wyjąć, posypać mozzarellą i wstawić do piekarnika i znów zapiekać, aż mozzarella się roztopi. Gotowe!

Cukinia z mozzarellą zapiekana w sosie pomidorowym


Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Cukinia z mozzarellą zapiekana w sosie pomidorowym
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

One thought on “Cukinia z mozzarellą zapiekana w sosie pomidorowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *