Zupa ostro-kwaśna

Zupa ostro-kwaśna

W Krakowie, niedaleko Multikina jest chińska/wietnamska restauracja, gdzie ludzi jest zawsze full, na stolik nierzadko trzeba czekać. A to za sprawą pysznego jedzenia, dużych porcji i niskich cen. I właśnie tam podają taką zupę, której porcja kosztuje chyba 6 zł, no 8 zł maks. Poniższy przepis jest próbą odtworzenia tamtejszej zupy. Wyszło 🙂

Zupa ostro-kwaśna
 

Składniki na 4 porcje:

  • 0,8 l bulionu drobiowego
  • 500 g fileta z kurczaka pokrojonego w dużą kostkę
  • garść grzybów mun, namoczonych i pokrojonych w paseczki
  • 1 cebula (ok. 90 g) drobno posiekana
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 4 łyżki wody
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 1 suszone chilli drobno posiekane
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 jajko surowe
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 2 łyżki ostrego sosu chilli
  • pieprz
W woku lub głębokiej patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę, ok. 1 – 2 min. Dodać bulion, kurczaka i grzyby mun i zagotować.
 
W międzyczasie w małej miseczce rozprowadzić wodą mąkę kukurydzianą tak, aby nie było grudek. Dodać sos sojowy, ocet ryżowy, posiekane chilli i szczyptę pieprzu.
 
Gdy zupa się zagotuje, dodać pastę kukurydzianą i cały czas mieszając doprowadzić całość do wrzenia.
 
Jajko roztrzepać i stopniowo dodawać do gotującej się zupy, ma się ściąć w formie nitek. Dodać sos chilli i wymieszać. Zupę już w miseczkach skropić olejem sezamowym. Gotowe!
Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Zupa ostro-kwaśna
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

2 thoughts on “Zupa ostro-kwaśna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *