Biszkopt na tort

Biszkopt na tort

Sprawdzony kilkukrotnie przepis na Biszkopt na tort od Ilony z bloga Uwielbiam gotować

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/4 szklanki zwykłej mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • szczypta soli

Białka oddzielić od żółtek i ubijać ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i ubić na sztywno.

DSC_1001

Do ubitych białek dodawać po jednym żółtko i cały czas miksować, aż powstanie jednolita masa.

Mąkę zwykłą przesiać przez sito i wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczeniem. Następnie te mieszankę dodawać partiami do masy jajecznej, cały czas mieszając robotem na wolnych robotach, na końcu dodać olej i dokładnie wszystko razem wymieszać.

Masę przelać do tortownicy, wyrównać łyżką i piec 50-55 min. w temp. 175 stopni do suchego patyczka.

DSC_1004

Po upieczeniu wyjąc tortownice z piekarnika i po 5 min. zdjąć obręcz i wyłożyć biszkopt na papier do pieczenia, zostawić do całkowitego wystudzenia i przekroić na 3-4 blaty.

Biszkopt na tort

Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Biszkopt na tort
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

One thought on “Biszkopt na tort

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *