Kanapka z jajkiem sadzonym

Kanapka z jajkiem sadzonym i grillowaną cukinią

Kanapka z jajkiem sadzonym i grillowaną cukinią
 
 
Uwielbiam jajko sadzone w kanapce. Cukinia grillowana, to coś co mogę jeść o każdej porze dnia. A kiedy zaczynam dzień taką kanapką, to nic mi już go nie zepsuje 🙂
 
Kanapka z jajkiem sadzonym i grillowaną cukinią

Składniki na 1 kanapkę:

  • dwa plastry cukinii o grubości ok. pół cm
  • 2 kromki ulubionego chleba
  • 1 jajko
  • serek śmietanowy do smarowania pieczywa
  • kilka listków rukoli
  • cienki plaster sera Cheddar
  • sól
  • świeżo mielony pieprz Appetita
  • 1/4 łyżeczki kuminu
  • pół łyżeczki oliwy
Cukinię wymieszać z solą, pieprzem, oliwa i kuminem i odstawić na 15 min. (Najlepiej przygotować ją dzień wcześniej wieczorem.)  Następnie upiec na patelni grillowej lub usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu.
 
Kromki chleba podpiec na patelni. Jajko usmażyć na dobrej patelni bez tłuszczu lub na niewielkiej ilości masła, tak, aby żółtko nadal pozostało płynne. 
 
Kromki posmarować  serkiem śmietanowym, ułożyć na nich plastry cukinii, jajko, Cheddar i rukolę, zamknąć. Gotowe!
 
Kanapka z jajkiem sadzonym i grillowaną cukinią
 
Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Kanapka z jajkiem sadzonym
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

2 thoughts on “Kanapka z jajkiem sadzonym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *