Tortilla pełnoziarnista

Tortilla pełnoziarnista

Tortilla pełnoziarnista

Tortilla pełnoziarnista

Gotowe placki można pokroić na trójkąty i podpiec na chrupko na suchej patelni , otrzymamy wtedy „nachos”, które można serwować jako kanapki, takie jak na zdjęciu.

 

Wartości – 1 placek ma ok.:

  • 160 kcal
  • 7,2 g tłuszczu
  • 49,72 g węglowodanów
  • 11,2 g białka

Tortilla pełnoziarnista

 

Składniki na 10 placków:

  • 420 g maki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
  • 240 ml gorącej wody
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka soli

Tortilla pełnoziarnista

Wszystko razem wyrobić robotem lub ręcznie na zwarte i elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić na 30 min., aby odpoczęło. Po tym czasie, ciasto należy podzielić na 10 części (każda po mniej więcej 50-60 g) i każdą rozwałkować na koła o średnicy mniej więcej 26-28 cm. Smażyć na suchej, dobrze nagrzanej patelni, 20 sekund z jednej strony i 10 sekund z drugiej, tak aby lekko się zrumieniło z każdej strony.Gotowe placki ściągać na talerz i przykrywać, by nie wysychały.

Tortilla pełnoziarnista

 

Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Tortilla pełnoziarnista
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *