Placuszki owsiane

Placuszki owsiane

Placuszki owsiane to bardzo pożywne i zdrowe śniadanie, które można wziąć ze sobą do pracy lub do szkoły. Dla mnie koniecznie muszą być dżemem 🙂 Przepis od Michała Karmowskiego, z małą modyfikacją. Michał nie ubijał białek oraz użył nieco innych dodatków.

placuszki owsiane

Składniki:

  • 1 szklanka (o pojemności 250 ml) płatków owsianych
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mieszanki: rodzynki, suszone śliwki, pestki słonecznika, wiórki kokosowe
  • olej rzepakowy do smażenia
  • pół łyżeczki mielonego imbiru Appetita
  • pół łyżeczki cynamonu Appetita
  • szczypta soli

placki owsiane

Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno z odrobiną soli, następnie dodać żółtka i pozostałe składniki, wymieszać. Na patelni rogrzac łyżeczkę oleju i nakładając po łyżce „ciasta”, smażyć z obu stron, aż placuszki zbrązowieją.

placuszki owsiane placuszki owsiane

Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Placuszki owsiane
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *