Pasta z rukoli i suszonych pomidorów

pasta z rukoli i pesto

Pasta z rukoli i suszonych pomidorów

Pasta z rukoli i suszonych pomidorów – dobra do makaronu, do kanapek, jako dodatek do mięs, bardzo zbliżona do pesto.

Pasta z rukoli i suszonych pomidorówSkładniki:

  • 1 opakowanie rukoli (ok. 125 g)
  • 5 suszonych pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 ml oleju lnianego
  • 60 g grana padano
  • sól
  • zioła prowansalskie Appetita
  • 1 łyżka płatków migdałowych

Rukolę umyj i osusz. Suszone pomidory pokrój w kostkę, czosnek obierz i pokrój w plasterki. Grana padano pokrój w kostkę. Do kielicha robota wlej olej, dodaj czosnek, suszone pomidory, 1/3 grana padano i garść rukoli, zmiksuj i dodawaj stopniowo resztę grana padano i rukoli. Dopraw solą i odrobiną ziół prowansalskich, jeszcze raz zmiksuj. Migdały upraż na suchej patelni i dodaj do pasty. Podawaj z ulubionym makaronem al dente, na kapce lub jako dodatek do mięs lub sałatek. Przechowuj w zamkniętym słoiku z warstwą oleju na wierzchu, w lodówce do tygodnia czasu.

Pasta z rukoli i suszonych pomidorów

Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Pasta z rukoli i suszonych pomidorów
Opublikowany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *