Tiramisu

tiramisu

Tiramisu

Tiramisu. Mój ulubiony deser, cudowny w swej prostocie, idealnie kremowy, chrupiący i kawowy. Oddajemy Wam przepis, który jest chyba najprostszym przepisem na tiramisu, a zaczerpnięty z włoskiego bloga GialloZafferano, gdzie moja ulubiona Sonia Peronaci szybko i łatwo przygotowuje włoskie pyszności.

tiramisu

Składniki na 8 porcji:

  • 6 jajek
  • 500 g mascarpone
  • 120 g cukru + 2 łyżki do posłodzenia kawy
  • 1 l mocnej kawy
  • 400 g biszkoptów Savoiardi*
  • kakao

Żółtka oddziel od białek, następnie żółtka utrzyj z cukrem na jasną i kremową masę, dodaj mascarpone i wszystko razem wymieszaj. Białka ubij na sztywno, dodaj do masy z mascarpone i delikatnie wymieszaj.

tiramisu

Biszkopty zanurzaj w kawie i układaj w brytfance, na nie wyłóż część masy, posyp kakao, znów wyłóż biszkopty, masa i kakao, do wyczerpania składników. Pamiętaj, że jeśli pierwszą warstwę biszkoptów ułożysz wzdłuż brytfanki, to kolejną warstwę układasz w poprzek. Wstaw do lodówki na minimum godzinę.

*Jeśli nie znajdziesz Savoiardi, dobre biszkopty są w Lidlu, zwykłych nie kupuj, bo za bardzo rozmiękają.

tiramisu

Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Tiramisu
Opublikowany
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *