Kołduny

Kołduny

Kołduny

Kołduny. Baraniny, która powinna się w nich znaleźć nie dostaliśmy, ale i tak wyszły mega dobre. Wszystko za sprawą smalcu w farszu, który nadał moc smaku. Cudowna alternatywa dla tradycyjnego rosołu z makaronem, więcej roboty, ale też więcej smaku 🙂

kołduny

Składniki na 8 porcji:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej zwykłej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki oleju
  • pół łyżeczki soli
  • 250 ml ciepłej wody

Farsz:

  • 250 g wołowiny na gulasz
  • 250 g wieprzowiny na gulasz
  • pół łyżki majeranku 
  • 1 średnia cebula (150 g)
  • 1 ząbek czosnku
  • sól 
  • pieprz czarny Appetita

Wszystkie składniki ciasta wymieszaj robotem i wyrabiaj, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Przykryj miskę folią spożywczą i włóż do lodówki na 15 min.

kołduny

Przygotuj farsz. Przygotuj farsz. Obydwa rodzaje mięsa umyj i pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce do mięsa na średnich oczkach. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Wszystkie składniki farszu połącz, dodaj sól i pieprz i dokładnie wymieszaj. Z mięsa zrób małą kulkę i wrzuć na gotującą się wodę, gotuj 5 min., po czym spróbuj, czy farsz jest odpowiednio doprawiony.

Ciasto podziel na cztery części. Każdą część rozwałkuj cienko. Te części, które czekają na rozwałkowanie przykryj folią, aby nie wysychały. Z rozwałkowanego ciasta za pomocą małej szklanki wytnij kółka, nałóż na nie farsz i zlep, jak pierogi. Gotowe kołduny wrzucaj delikatnie na gotującą się (2-3 litry) i gotuj 4 min. od momentu, gdy wypłynął.

Podawaj kołduny z rosołem lub polane masłem. Pycha!

kołduny

Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Kołduny
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Print Friendly

2 thoughts on “Kołduny

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *