Latte macchiato

latte macchiato

Latte macchiato

Latte macchiato to moja druga, zaraz po mocnym espresso ulubiona kawa. Zawsze zamawiam ją na mieście i wkurzam się, jeśli jest źle zrobiona – nie ma pianki lub warstw. Od pewnego czasu robię sobie latte macchiato w domu i dziś dzielę się z Wami przepisem 🙂 na moją mleczną kawę 🙂

latte macchiato

Przygotowując latte macchiato trzeba pamiętać co kilku kwestiach:

  • mleko musi być pełnotłuste -3,2% lub więcej, z mleka niskotłuszczowego trudno ubić odpowiednią piankę
  • kawa musi być świeżo zaparzona
  • mleko należy podgrzać do temp. 70 stopni, chłodniejsze lub cieplejsze będzie się gorzej ubijało
  • do ubijania nadaje się najzwyklejszy blender z końcówką do ubijania jajek lub bitej śmietany
  • nie zrażać się, jeśli za pierwszym razem warstwy nie wyjdą 🙂

latte macchiato

Składniki:

  • świeżo zaparzona kawa – najlepiej w kawiarce, ale możesz zaparzyć ulubionym sposobem, byle nie miała fusów
  • ok. 100 ml mleka 3,2%

Latte macchiato

Latte macchiato

Zaparz kawę. Mleko podgrzej do temperatury 70 stopni, sprawdź termometrem do mięsa, jeśli go nie masz, to tak na oko trzeba podgrzewać mleko w mikrofali o mocy 800-1000W przez około 1 – 1,5 min. Mleko ubij na sztywną pianę blenderem. Zamieszaj lekko potrząsając pojemnikiem i wlej do wysokiej szklanki – tak mniej więcej 2/3 jej wysokości. Odstaw na 2-3 min., aby mleko się „uleżało” i delikatnie wlej kawę, aż szklanka będzie pełna. Na koniec „przykryj” dziurkę po wlewaniu kawy pozostałą pianką mleczną. Gotowe!

Latte macchiato

Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Latte macchiato
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *