Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa, to jedna z takich zup, bez których jesień po prostu nie istnieje. Taka zupa, to wyprawa do lasu, rodzinne zbieranie grzybów, kosze pełne pachnących borowików, kozaków i innych cudownych wspaniałości. Zupa, którą dziś Wam prezentujemy nie ma w sobie śmietanki i mąki, tylko mielony twaróg sernikowy, dzięki temu ma mniej kalorii 🙂 Ale jest tak samo smaczna jak klasyczny krem z grzybów.

zupa grzybowa

Składniki:

  • 2 l rosołu drobiowego
  • 400 g grzybów leśnych – u nas były borowiki i podgrzybki
  • 1 nieduża marchewka
  • 1 nieduża pietruszka
  • kawałek seler, tak około 20 g
  • 1 nieduża cebula
  • 1 łyżeczka masła
  • 1-2 łyżki mielonego twarogu sernikowego
  • sól
  • świeżo mielony pieprz Appetita

Cebulę i pozostałe warzywa obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć cebulę, zeszklij, a następnie wrzuć warzywa i często mieszając smaż je około 10 min. Podsmażone warzywa z cebulą wrzuć do rosołu i gotuj, aż zmiękną.

W międzyczasie oczyść grzyby, pokrój wraz z nóżkami na mniejsze kawałki. Gdy gotujące się warzywa zmiękną dodaj grzyby i gotuj 15 min. Zmiksuj na gładko, dodaj ser, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Gotowe!

Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Zupa grzybowa
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *