Rogaliki drożdżowe

Rogaliki drożdżowe

Rogaliki drożdżowe

Rogaliki drożdżowe, powstały na życzenie Moniki – jednej z naszych Czytelniczek. Napisała do nas wczoraj na FB. I jak to zwykle z Paszczakiem bywa „mówisz i masz” 🙂 🙂 Rogaliki wyszły MEGA!!!!! Na śniadanie pochłonęłam całe dwa do kawy 🙂

Rogaliki drożdżowe

Rogaliki drożdżowe

Składniki:

  • 2 szklanki mąki tortowej (31 0g)
  • 25 g świeżych drożdży
  • 40 g cukru
  • 50 ml mleka
  • 100 g roztopionego masła
  • 2 jajka (jedno rozdzielone na żółtko i białko – będzie do posmarowania rogalików )
  • cukier do posypania
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • szczypta soli

Rogaliki drożdżowe

Mąkę przesiej do miski, zrób zagłębienie, podgrzej lekko mleko, drożdże utrzyj z cukrem, wymieszaj z mlekiem.  Wlej ciepłe mleko z drożdżami, zamieszaj delikatnie, żeby mleko trochę połączyło się z mąką. Dodaj szczyptę soli, 1 jajko, żółtko, cukier wanilinowy, przykryj ściereczką i zostaw na 20 min do wyrośnięcia zaczynu. Następnie dolej rozpuszczone masło i dokładnie wyrób ciasto. Wyrobione ciasto przełóż do mniejszej miseczki, oprósz mąką i przykryj ściereczką. Odstaw do wyrośnięcia na około 30-40 minut (my wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 30° C).

Rogaliki drożdżowe Rogaliki drożdżowe Rogaliki drożdżowe

Stolnicę posyp odrobiną mąki, połóż na niej  wyrośnięte ciasto. Rozwałkowuj ciasto, nadając mu kształt koła o grubości około 3 mm, i podziel na 10 równych trójkątów (jeśli chcesz mieć mniejsze rogaliki to  podziel ciasto na 2 kulki i z nich niech rozwałkuj koła i podziel na trójkąty).

Rogaliki drożdżoweRogaliki drożdżowe

Na każdy kawałek ciasta nałóż nadzienie (na szerszym końcu). Zwiń w rulon, zaczynając od szerszej strony. Dociśnij rogi,żeby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia,  wygnij w  kształt półksiężyca.

Rogaliki drożdżowe Rogaliki drożdżowe

Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tak żeby było trochę miejsca pomiędzy rogalami żeby się nie posklejały podczas pieczenia. Każdy rogalik posmaruj białkiem i posyp delikatnie cukrem. Odstaw po przykryciem na 15 min do wyrośnięcia. W międzyczasie piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Rogaliki piecz około 20-25 minut aż do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu rogaliki ostudź. Gotowe!

Rogaliki drożdżowe

Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Rogaliki drożdżowe
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *