Przepis z kuchni lubelskiej, gdzie miejsce ziemniaków często zajmuje kasza gryczana. Robi się z niej gołąbki i farsz do pierogów. Mnie bardzo te pierogi przypadły do gustu i na pewno na stałe wejdą do naszej domowej kuchni:D W oryginalnym przepisie* pierogi te są zapiekane w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 20 min. Ja zrobiłam tradycyjnie, ugotowałam i odsmażyłam na maśle.
Składniki na ok. 50 – 60 pierogów:
Farsz:
- 3/4 szklanki kaszy gryczanej
- 200g sera białego
- 2 cebule posiekane w małą kostkę
- 1 łyżka klarowanego masła
- sól i pieprz
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
- ciepła woda
Kaszę ugotować na sypko, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odstawić do przestygnięcia. Cebulę zeszklić na maśle, następnie wymieszać z kaszą i twarogiem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Zagnieść ciasto z podanych składników, dolewając po trochu wody, tak aby było sprężyste i niezbyt twarde. Podzielić na dwie części. Rozwałkować, wyciąć szklanką kółka, napełnić farszem i skleić brzegi.
W dużym garnku zagotować wodę i na wrzątek wrzucać partiami pierogi, mieszając delikatnie drewnianą łyżką, aby się nie sklejały. Gdy pierogi wypłyną, gotować jeszcze 3min., wyjąć na durszlak, przelać cienkim strumieniem zimnej wody, przełożyć do półmiska polać roztopionym masłem lub smalcem, zamieszać.
Podawać ze smażoną cebulką, wyciągnięte prosto z wody lub odsmażone na maśle. Gotowe:)
Piękne… ja je uwielbiam 🙂
Wyglądają pięknie! Jak z maszynki 🙂
Chciałabym Cię serdecznie zaprosić na mojego bloga po wyróżnienie
http://chocoholiczka.blogspot.com/2011/11/bardzo-mie-wyroznienie.html
ja nie znosze kaszy gryczanej…tzn zjem ale bez szłu..ale moj tato uwielbia takie pierogi…z kaszy gryczanej…wiec chyba mu zrobie;) dziekuje za przepis :* bo nasz rodzinny umarl wraz z babcia:(
panti: widzisz Król zawsze z odsieczą swemu ludowi przybędzie:D
Pierogi te polecam polane tłuszczem z podsmażoną cebulką i kwaśną śmietaną – w kuchni lubelskiej do pierogów ruskich i wiejskich, czyli z kaszą gryczaną i serem, podaje się właśnie kwaśną śmietanę. Moim zdaniem dodatek śmietany znacznie poprawia smak tych pierogów 🙂
An-na: wiem, wiem, moja babcia pochodząca Kresów podawała tak pierogi, dziadowska maść – najulubieńszy smak dzieciństwa.
mam to samo…
to cudowny smak dzieciństwa, który intryguje nazwą a zaskakuje smakiem
lesnedomki.pl
„Dziadowska maść” – zaintrygowałaś mnie! Muszę chyba napisać o tym posta i o obcych nazwach polskich potraw też, bo aż dziwi to zamieszanie na blogach 😉
Ja ma właśnie w planach napisanie o dziadowskiej maści, bo niby proste i bez szału, ale ja po prostu nie wyobrażam sobie bez niej pierogów ruskich.
moze byc mąka pełnoziarnista?
Myślę, że może być.
Witam,
Przepis super. Ja do farszu dodaje jeszcze podsmażony boczek 🙂
Pozdrawiam
Boczek – jak najbardziej jestem na tak, fajnie wzbogaci smak, dodam na pewno następnym razem:)
Thanks very nice blog!
Feel free to surf my web site :: amber Leaf tobacco
jedno ale!według najstarszego przepisu kaszę gotujemy na mleku a nie w wodzie!
I’m not that much of a internet reader to be honest
but your sites really nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your website to come back later. Cheers
My web site :: planeta.unipar.br
Smakują rewelacyjnie.
A ten smak zaraz przypomina mi rodzinny dom,i młode lata.
To już tyle lat minęło.
Witam.Pierogi zkaszy gryczanej +pieczarki ugotowane +ciecierzyca +soczewica.
1szkl.kaszy.1szkl.ciecierzycy,30dkg.pieczarek.mozna dodac resztki z kurczaka
bp.z porcji rosołowej bez skory.wszystko ugotowane.zmielone 2 razy na patelni podsmarzyc z cebulka na oleju.pycha .doprawic dobrze tylko nie jarzynki lub got.przyprawy.sol ,pieprz.troszke kminku mielonego.Nikt sie nie pozna, że to bez miesa. ciasto bez jajka .na kilo maki wroclawskiej 1szkl.letniej wody i 1,5szkl.goracej.4lyzki oleju i szczypta soli.na 100% wyjdzie.Ciecierzyce namozyc na noc.krocej sie gotuje.Po znalezieniu tego przepisu na ciasto dopiero sa dobre pierogi.gotowac woda.+1/2łuzki .oleju.po ugotow.na 2 minuty do miski z zimna woda.
Dzięki, na pewno kiedyś wypróbuję:)
Mniam lubię takie (;
Nigdy nie robiłam, chyba się skuszę na takie pierogi, ponieważ kaszę uwielbiam:)
Ten farsz zdecydowanie należy do moich ulubionych! może konkurować z tym z samym twarogiem 😉