Dobre i łatwe krokiety, ja zawsze używałem pasztetówki od „Pana” ze wsi, nie wiem jak wyjdą z takiej ze sklepu, ale wydaje mi się, że jak kupimy pasztetówkę dobrej jakości to powinno być ok.
Składniki na około 9 szt:
- 2 średnie cebule pokrojone w kostkę
- 30 dag pasztetówki pokrojonej na mniejsze kawałki
- 1/2 łyżeczki majeranku
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 posiekany ząbek czosnku
- naleśniki tu przepis
- 2 jajka
- bułka tarta
- olej
Cebule podsmażyć, dodać kawałki pasztetówki i smażyć mieszając aż się cała rozpuść (jeśli pasztetówka puści dużo tłuszczu to trzeba wybrać go łyżką i wyrzucić), dodać majeranek, zdjąć z ognia, dodać natkę pietruszki i wymieszać (jeśli farsz jest za gęsty można dodać trochę wody a jeśli za rzadki można dodać łyżkę kaszy manny), nakładać na naleśniki około 2 łyżek farszu i składać w kopertę, panierować w jajku i bułce tartej po czym smażyć na oleju z obu stron.
Podsumowanie
Nazwa dania
Krokiety z pasztetówką
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
bardzo lubię takie krokiety, wyglądają apetycznie 🙂
Pięknie wyglądają! Moja mama też robiła podobnie, dodawała trochę gotowanych warzyw z rosołu do pasztetu prochowickiego lub innego drobiowego ;), trochę ziół, przypraw i tym smarowała naleśniki na krokiety właśnie. Pozdrowionka z Monachium! 🙂
zatesknilam za krokietami 🙂
Jakoś nie mogę sobie wyobrazić smaku krokietow z pasztetowka… Chyba muszę kiedyś spróbować