Wracam, bo długiej przerwie. Znów brak czasu i siły na gotowanie, wczoraj było wolne, więc nadrobiłam zaległości, nie tylko w gotowaniu:) Niniejszy placek pojawił się w mej głowie, głównie z powodu naglącej potrzeby pozbycia się śmierdzącego camemberta i szparagów z lodówki. Miała być prawdziwa tarta, ale okazało się, że zabrakło składników na ciasto, a że sklepy były pozamykane, więc trzeba było improwizować. Z pomocą przyszła mi książka A to tylko 1 garnek!, skąd wzięłam przepis na ciasto. Placek jest szybki w przygotowaniu i równie szybko zniknął:)
Składniki na foremkę o średnicy ok. 25 cm:
- 10 sztuk białych szparagów obranych i pokrojonych w plasterki
- 8 sztuk zielonych szparagów obranych, przekrojonych na pół
- garść ugotowanej zielonej fasolki szparagowej
- 5 dag szynki pokrojonej w kostkę
- pojedyncza lekko ugotowana pierś z kurczaka, pokrojona w paski
- 8 pomidorków koktajlowych pokrojonych w ćwiartki
- ok. 5 dag sera rokpol
- duże opakowanie sera camembert -najlepiej tego śmierdzącego:)
- 1 jajko
- zioła prowansalskie
- sól i pieprz
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Ciasto:
- 3/4 szklanki mąki
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mleka
- 2 łyżki musztardy ziarnistej
- sól
Piekarnik nastawić na 200 stopni.
Zagotować wodę, wrzucić szparagi (białe i zielone razem) i gotować ok. 20 min. P tym czasie wyjąć je łyżką cedzakową i odstawić.
Przyrządzić ciasto: mąkę przesiać do miski z odrobiną soli, dodać jajka i mleko, zmiksować, po czym dodać musztardę.
Obydwa rodzaje sera zmiksować z jajkiem z odrobiną soli i pieprzu.
Kiedy piekarnik osiągnie odpowiednią temperaturę, włożyć do niego, foremkę nasmarowaną olejem na 10 min. Następnie foremkę wyjąć, wylać na nią ciasto, ułożyć kurczaka, szparagi i pozostałe składniki. Wszytko polać sosem serowym i posypać ziołami prowansalskimi i wstawić do piekarnika na 25 – 30 min. Gotowe!
Podsumowanie
Nazwa dania
Placek -
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Czy piec z termoobiegiem czy góra/dół ???
Z termoobiegiem. Pozdrawiam:)