Witajcie po długiej przerwie:)
Z rukolą u mnie jest tak, że albo nie można dostać, a jak już się trafi to w dużym pudło i nigdy nie możemy tego skonsumować zanim się całe pudło zepsuje, więc wtedy idzie w ruch mikser i robię pesto tylko z rukoli lub właśnie takie jak to mieszane z bazylia. Ja uwielbiam, nie tylko do makaronu, ale tak normalnie na kanapkę Dziecko też pesto polubiło i wczoraj cały talerz świderek widoczny na ostatnim zdjęciu wciągnęło.
Składniki na ok. 150 ml pesto:
- pęczek bazylii
- 3 garście rukoli
- garść orzechów włoskich
- pół szklanki oliwy z oliwek – ok. 100 ml
- ok. 30 g startego twardego, wyrazistego sera – ja użyłam sera dziugas
- pokrojony w plasterki ząbek czosnku
- sól
Bazylię pozbawić wszystkich listków i wrzucić je do miksera (tutaj dowolność, w czym będziecie robić – ja użyłam dzbanka do robienia koktajli), następnie dodać pozostałe składniki, zmiksować na gładko:) Doprawić solą. Gotowe!
Teraz wystarczy tylko ugotować ulubiony makaron i wymieszać z odpowiadającą Wam ilością pesto i obiad w parę minut jest:)
Podsumowanie
Nazwa dania
Pesto z bazylii i rukoli
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
piękny odcień zieleni
śliczne zdjęcia