Kolejne z moich ulubionych śniadań:)
Składniki:
- wędzony łosoś
- rukola
- serek topiony w plastrach
- jajka 2 – 3 szt.
Sos:
- 7 krewetek tygrysich już wstępnie ugotowanych
- pół łyzeczki posiekanej zielonej cebulki
- 1 – 2 łyżeczki majonezu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól
Zagotować wodę, na wrzątek wrzucić krewetki pogotować ok. 3 min. Wyciągnąć z wody i odsączyć na sitku. Jajka ugotować na półmiękko lub na twardo.
Krewetki obrać z chitynowych pancerzyków i posiekać bardzo drobno, dodać majonez, sok z cytryny, cebulkę i dokładnie wymieszać, doprawić solą i znów wymieszać.
Kromki chleba posmarować cienko masłem, na to kłaść kolejno: rukolę, plasterek sera, plaster wędzonego łososia, plaster jajka i sos krewetkowy. Śniadanie gotowe:)
Podsumowanie
Nazwa dania
Kanapki z łososiem i sosem krewetkowym
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Też lubię Twoje śniadanie 🙂