UWIELBIAM krewetki, mogłabym jeść je codziennie na śniadanie, obiad, kolację. I tak wczoraj myśląc nad przepisem konkursowym, wymyśliłam takie oto mini lasagne. Idealne na kolacje we dwoje lub jako przystawka.
Tak, jak wspomniałam przepis bierze udział w konkursie, w którym do wygrania jest wycieczka do Toskanii. Mam świra na punkcie Włoch, więc BAAAAAAAAAAARDZO mi zależy, aby tam pojechać. Będę Wam wdzięczna za głosy, które można oddawać pod tym linkiem : https://apps.facebook.com/inspirujacy-smak/recipe/index/id/54
Z góry dziękuję 🙂
Składniki na dwie porcje, takie jak na zdjęciu:
- 1 opakowanie serka pomidorowego Almette,
- 8 mrożonych krewetek Black Tiger,
- ok. 80 g wędzonego łososia,
- 1 łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki,
- 4 drobno posiekane listki mięty,
- 5 – 6 łyżek przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej,
- sól,
- pieprz,
- cukier,
- masło do wysmarowania foremek,
- 4 płaty lasagne,
- oliwa
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Krewetki rozmrozić i usunąć z nich pancerzyki chitynowe. Przecier pomidorowy lub passatę, wymieszać z odrobiną oliwy, doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Łososia pokroić w niedużą kostkę. W miseczce wymieszać serek Almette z łososiem, natką pietruszki i miętą, doprawić solą i pieprzem. Płaty lasagne wrzucić do wrzątku na 3 – 4 minuty, żeby lekko zmiękły. Jak płaty troszkę przestygną dociąć je na wielkość foremki. Naczynia do zapiekania nasmarować masłem, na dnie ułożyć płat lasagne, następnie pastę serkową, w którą „wcisnąć” krewetki – po cztery na porcję. Przykryć to wszystko płatem lasagne. Całość połać przygotowanym przecierem pomidorowym lub passatą. Piec 30 min. Gotowe!
Podsumowanie
Nazwa dania
Mini lasagne z łososiem i krewetkami
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
lasagne super :] moje smaki.
i trzymam kciuki w konkursie!
Gdzie można znaleźć takie małe foremki do Lazagne? Bo szukam i nie potrafię znaleźć…
Te są z Duki.