Składniki na 4-5 porcji:
- 500 g oczyszczonych żołądków drobiowych , pokrojonych w „paski”
- 1 cebula posiekana w kostkę, o wadze ok. 80 g
- ok. 100 g marchewki startej na tarce na grubych oczkach
- posiekany pęczek koperku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 100 ml słodkiej śmietanki 12%
- sól,pieprz, czosnek niedźwiedzi suszony
- 1 szklanka kaszy (o poj. 200ml) -ja wybrałam kaszę gryczaną, ale równie dobrze może to być inny rodzaj kaszy lub ziemniaki
- 3 ogórki kiszone pokrojone w drobną kostkę
W garnku, w którym będą gotowane żołądki zeszklić cebulę, dorzucić marchewkę i podsmażać jakieś 3 – 4 min., często mieszając, dodać żołądki i natychmiast zalać je wodą,tak, aby całkowicie je przykryć. Ugotować do miękkości. Jeśli macie szybkowar to żołądkom wystarczy 15 min. od momentu, jak zawór bezpieczeństwa puści parę i to na małym ogniu na najmniejszym palniku. Po ugotowaniu żołądków, wrzucić koperek, zagotować, doprawić solą i pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim, zabielić śmietanką.
Kaszę zalać dwoma szklankami wody, posolić i ugotować.
Żołądki podawać z kaszą, posypać na wierzchu kiszonym ogórkiem. Gotowe!
Z racji tego, ze sos jest bez mąki, sos jest dosyć rzadki, dlatego najlepiej podawać to danie w głębokim talerzu.
Podsumowanie
Nazwa dania
Żołądki drobiowe w sosie koperkowym
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas