Kotleciki z soczewicy
Kotleciki z soczewicy nie zastąpią kotletów mięsnych, ale są bardzo fajną alternatywą, w połączeniu z sosem stanowią smaczny i lekki obiad. Do szpinaku możesz dodać (jeśli akurat Ci został) kurczaka z rosołu.
Składniki dla 4-6 osób:
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 2 łyżki kaszki manny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- pół łyżeczki cynamonu Appetita
- łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki Appetita
- 1 łyżeczka ostrej papryki Appetita(opcjonalnie, jeśli nie lubisz ostrego, nie dodawaj)
- sól
- świeżo mielony pieprz Appetita
-
oliwa z wytłoczyn*
*nie musi być extra vergine, bo będziemy na niej smażyć
Sos:
- 450 g mrożonego szpinaku
- mięso z 2 ugotowanych w rosole udek(opcjonalnie)
- śmietanka 30%
- śmietana kwaśna 18%
- sok z połowy cytryny
- 3 ząbki czosnku
- mąka
- sól
- świeżo mielony pieprz Appetita
Soczewicę wypłukaj, 3-4 razy zmieniając wodę. Przełóż do garnka, zalej 2 szklankami wody, posól (ok. pół łyżeczki) i zagotuj, następnie przykryj, zmniejsz ogień i ugotuj do miękkości. Następnie przełóż na sitko, przelej zimną wodą i pozostaw do całkowitego cieknięcia z wody. Następnie dodaj kaszkę kukurydzianą, mąkę ziemniaczaną i przyprawy. Wymieszaj dokładnie, najlepiej ręką, przykryj folią i wstaw do lodówki na 30 min.
W międzyczasie przygotuj sos. Na patelni rozgrzej łyżkę klarowanego masła, wrzuć szpinak (bez rozmrażania) i na małym ogniu rozpuść, podkręć ogień i przesmaż szpinak ok. 10 min. następnie dodaj 2 szklanki wody, zagotuj. Dodaj 3 łyżki śmietanki, zamieszaj. Łyżkę mąki wymieszaj dokładnie z łyżką śmietany, dodaj 2 łyżki gorącego sosu, wymieszaj i wlej całość do sosu, zagotuj. Na koniec dodaj pokrojone mięso z rosołu, dopraw solą i pieprzem i gotowe!