Zupa ogórkowa
Zupa ogórkowa to klasyka, koniecznie z ziemniakami. Z ryżem u nas odpada.
Składniki – tak, żeby na dwa dni dla czterech osób starczyło 🙂 :
- 2 l rosołu drobiowego
- 300 g kiszonych ogórków
- 100 g marchewki
- 100 g selera (korzenia)
- 600 g ziemniaków
- 150 g cebuli
- szklanka (250 ml) wody z kiszonych ogórków
- masło klarowane
- śmietana
- mąka zwykła
- sól
- pieprz świeżo mielony Appetita
Ziemniaki, marchewkę i selera obierz i pokrój w kostkę, wrzuć do rosołu i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Ogórki zetrzyj na tarce na najmniejszych oczkach. Cebulę obierz i posiekaj w kostkę. Na patelni rozgrzej 1 łyżeczkę klarowanego masła i zeszklij na nim cebulę, dodaj ogórki i smaż, często mieszając przez ok. 5 min.
1 łyżkę mąki i 2 łyżki śmietany wymieszaj dobrze ze szklanką wody z ogórków. Gdy warzywa będą już miękkie dodaj przesmażone ogórki z cebulą. Zagotuj, zmniejsz ogień. Do przygotowanej mieszanki śmietany, wody z ogórków i mąki dolej 1 chochelkę gorącej zupy, dobrze wymieszaj, zagotuj, dopraw zupę solą i pieprzem. Gotowe!
Podsumowanie
Nazwa dania
Zupa ogórkowa
Opublikowany