Chleb kukurydziano – żytni na jogurcie

Chleb kukurydziano – żytni na jogurcie to fajna alternanywa dla standardowego pieczywa.

Chleb kukurydziano - żytni na jogurcie
Automat do wypieku chleba – fantastyczność: miesza, wyrabia, piecze. Chleb wychodzi bardzo dobry, ja wczoraj zrobiłam kukurydziano – żytni eksperyment, co prawda Mąż musiał ratować, ale wyszło bardzo smacznie.

Na śniadanie kanapki i biała kawa…
Składniki:

  • 350 g mąki kukurydzianej
  • 150 g otrąb żytnich
  • 12 g świeżych drożdży lub 5 g drożdży instant
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 370 ml jogurtu naturalnego
  • pół szklanki ciepłej wody
Do automatu wlać jogurt i wodę, dodać mąkę i otręby, drożdże, sól i cukier. Zamknąć pokrywę ustawić na program do wypieku chleba pełnoziarnistego, gramatura bochenka 2 kg, skórka średnio wypieczona. I teraz poczekać aż się zrobi.
Chleb kukurydziano - żytni na jogurcie
Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Chleb kukurydziano – żytni na jogurcie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *