Jajka w sosie chrzanowym

Jajka w sosie chrzanowym to pyszne i budżetowe danie 🙂

Składniki:

  • 10 jaj ugotowanych na twardo
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 3 szklanki wody
  • 3 łyżki chrzanu
  • 4 łyżki śmietany
  • cukier do smaku (ja dałem 2 łyżki)
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól, biały pieprz
Jajka w sosie chrzanowym

Masło roztopić na patelni, dodać mąkę i lekko ją zrumienić, dodać wodę (zimną inaczej zrobią się kluchy) i zagotować od czasu do czasu mieszając, dodać chrzan, sok z cytryny i śmietanę, doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem. Jajka obrać, przeciąć na połówki i podawać z sosem i ziemniakami.

Print Friendly, PDF & Email

11 thoughts on “Jajka w sosie chrzanowym

  1. Twoje przepisy zaskakująco dobrze wpisują się w niszę polskich blogów kulinarnych – kiedy (prawie) wszyscy eksperymentują z kuchniami z różnych stron świata, to Twoje posty przypominają mi, że rodzimej kuchni też nie mamy się powodów wstydzić! A jajeczka pierwsza klasa, choć za chrzanem nie przepadam 😉

  2. Fajnie że Ci się podoba mój blog, lubię naszą kuchnię, aczkolwiek gotuję też potrawy innych kuchni, na które przepisy również dodam w przyszłości 🙂 pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *