Kapusta z fasolą (wigilijna)

Moja babcia robiła taką kapustę, taka kapusta musi być zawsze na naszym wigilijnym stole, jest to chyba moja ulubiona wigilijna potrawa (no może obok barszczu z uszkami)

Składniki:

  • 50 dag kapusty kiszonej
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 2/3 szklanki fasoli kolorowej (można użyć białej fasoli, w ostateczności można dodać 3 szklanki fasoli z puszki ale ja zawsze używam kolorowej)
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • kilka suszonych grzybów
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz
Kapusta z fasolą (wigilijna)

Fasolę ugotować do miękkości. Kapustę lekko posiekać, wrzucić do garnka dodać niewielką ilość wody (wodę trzeba uzupełniać podczas gotowania, jeśli odparuje), dodać liście laurowe, ziele angielskie, suszone grzyby i gotować, aż kapusta zmięknie. Na patelni podsmażyć cebulę na maśle, dodać mąkę i jeszcze chwilę podsmażyć, przełożyć cebulę do kapusty, zagotować, dodać odcedzoną fasolę (wodę z gotowania fasoli lepiej sobie zostawić, żeby rozrzedzić kapustę jakby wyszła nam zbyt gęsta) gotować około 5 minut, doprawić solą i pieprzem.

Print Friendly, PDF & Email

24 thoughts on “Kapusta z fasolą (wigilijna)

  1. U mnie też się robi taką, taką samą!!! I jest to również moja ulubiona potrawa wigilijna! Myślałam, że tylko u mnie zamiast grochu daje się fasolę! Moja Babcia urodziła się i wychowała w Chorwacji, ale w domu z polskimi tradycjami, tę potrawę też zna od swojej Babci. Skąd pochodzi Twoja Babcia…?! 😉
    Zadziwiłeś mnie! 😀 U nikogo kogo znałam takiej kapusty się nie robiło! 😉

    1. Pamiętam tę potrawę z dzieciństwa – mama robiła ją tylko na wigilię. A moi Rodzice pochodzili z okolic Sambora na obecnej Ukrainie.

    2. U nas też robi się taką kapustę. Wszyscy ja uwielbiają z tym , że jedni wolą bardziej kwaśną inni mniej.

    3. Trz sie zdziwilem ze inni taka robia. U mnie w domu tez sie robic dokladnie taka sama i jest to moja ulubiona potrawa wigilijna

  2. Moja babcia mieszkała niedaleko Kolbuszowej, u moich znajomych też się takiej kapusty nie robi, a u mojej żony robi się kapustę z grochem łuskanym 🙂

  3. Od kilku lat gotuję tę kapustę na bulionie warzywnym i z małymi kawałkami selera pietruszki, marchewki (tak po kawałku każdego korzenia) – polecam, rewelacja! 😉

  4. a takiej kapusty jeszcze nie jadłam, ale z przyjemnością bym spróbowała 🙂
    w moim rodzinnym domu zawsze królowała zwykła (znaczy kiszona, ale bez fasoli/grochu) kapusta z grzybami 🙂

  5. a moj dziadek jest z małopolski (i ja tez) i co roku u nas na Wigilii jest ta kapusta , najlepsza jaka moze byc;) robiona przez mojego dziadka i tate;))

  6. Uwielbiam ten przepis od maleństwa pamiętam że taka kapustę się robi u nas więc moja tradycja trwa do tej pory

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *