Bardzo łatwe ciasto

Niedzielne, szybkie ciasto, prostsze w wykonaniu niż muffiny, powstało w ramach wspólnego gotowania, aby przywrócić Ani (Gin) chęć do gotowania  i prowadzenia bloga. Razem ze mną gotowały: Ania, Pluskotka, Kasia, Emma, Mirabelka, Panna Malwinna, Ilona, Chantel oraz Maggie.

Bardzo łatwe ciasto

Składniki na formę keksową:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki oleju
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka kakao
  • pół słoika dżemu (ja dałem z malin moroszki bo taki miałem akurat pod ręką)
  • 1 łyżeczka sody

Wszystkie składniki wymieszać w misce i zmiksować, wlać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy i piec 45-50 min. w temp. 180 stopni.

Bardzo łatwe ciasto
Print Friendly, PDF & Email

24 thoughts on “Bardzo łatwe ciasto

  1. Cieszę się, że Wam się podoba, robi się bardzo szybko, jak mi się chce to po upieczeniu przecinam to ciasto i dodaję warstwę marmolady 🙂 pozdrawiam

  2. Dziękuję. Bardzo mi miło, że wziąłeś udział w akcji specjalnie dla mnie. Sprawiliście mi ogromną radość, zaskoczyliście niesamowicie. Bardzo ważne jest dla mnie, że pamiętacie.

    A ciasto świetne – raz, dwa, i gotowe. Jedyne, na jakie mogłabym sobie teraz pozwolić 🙂

  3. Elo Paszczak, właśnie czekamy na twoje/nasze super ciasto i będziemy je amciu. A powiedz Ty nam, jakich wymiarów blachy używasz bo by walnęliśmy do takiej babkowej i coś się wylało. Dżemor truskawkowy w komórce się znalazł i mam nadzieję że sprawdzi się w 200%. Pozdro z K.

  4. Pyszne:))
    ale z uwagi na skleroze nie kupilam cukru wiec dodalam miodu, wyszlo super, a jeszcze lepiej smakowało drugiego dnia, dziekuje za przepis:)

  5. Pewnie będzie to zaskoczeniem ale u mnie to najbardziej eksploatowany przepis. Znalazłam go poszukując sposobu na zużycie dżemu (u mnie w domu jest straszny problem z dojadaniem przetworów do końca) Z tym że wprowadziłam pewne modyfikacje. Zamiast samej zwykłej mąki daje mieszankę pół na pół: mąki pełnoziarnistej i zwykłej. Dodatkowo nie miksuje masy z dżemem tylko łącze go tak jak łączy się ubite białka z masą.
    Jadłam to ciasto już w różnych kombinacjach z dżemem kiwi, truskawkowym, wiśniowym czy jagodowym za każdym razem świetne!
    2 kawałki można zabrać ze sobą do pracy/szkoły itp zamiast kanapek, nic się nie rozlatuje – bardzo wygodne rozwiązanie. U narzeczonego w pracy ciasto robiło furorę 😀

    1. U mie to samo z dzemami, lubie je robic, ale juz jesc nie za bardzo, tylko tuz po zrobieniu, jeszcze cieple mi smakuja, zjadam 2-4 lyzeczki i reszta do sloikow, a te potem stoja czasem pare ladnych lat, bo nie jem i zapominam (a dzieci juz wyfrunely z gniazda…). Szukalam przepisu na ciasto z dzemu z kiwi co mi zostal z ubieglego roku. Zrobie z tego przepisu, ale nie podobalo mi sie to miksowanie dzemu z caloscia. Ale wymieszanie delikatne jak piane z bialek z ciastem – to jest pomysl! Jutro rano sie zabieram za ten przepis! Dzieki za idee!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *