Pomidory w galarecie

Ostatni znajoma wspomniała o pomidorach w galarecie, stwierdziłem, że też muszę coś takiego zrobić, zrobiłem i wyszło bardzo smacznie.

Pomidory w galarecie

Składniki:

  • 5 kg pomidorów (ja do przetworów używam odmiany Lima bo mają mało wody i pestek w sobie)
  • 2 l wody
  • 10 liści laurowych
  • 3-4 łyżek soli
  • 4-5 łyżkek cukru
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka gorczycy
  • 8 łyżek octu
  • 200 g żelatyny
  • 2 duże cebule pokrojone w pół krążki lub duża kostkę
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • można dodać takie przyprawy jak np. bazylia, oregano, zioła prowansalskie itp.
Pomidory w galarecie

Wodę podzielić na pół,  jedną połowę zagotować z wszystkimi przyprawami, gotować parę minut, zdjąć z ognia, dodać cebulę i czosnek, przestudzić. Żelatynę rozpuścić w drugiej połowie wody. Zmieszać ze sobą zalewę z przyprawami z wodą z żelatyną.
Pomidory sparzyć ściągnąć skórkę (wyciąć szypułki, włożyć do wrzątku ana 1-2 min, przełożyć do zimnej i skórka sama zacznie odchodzić). Pokroić pomidory w małe ćwiartki. I teraz  można pomidory włożyć do słoików i zalewać zalewą, ale ja stwierdziłem, że wolę wszystko wymieszać i chochelką nałożyć do słoików (przed wymieszaniem trzeba odlać wodę z pomidorów jeśli jej dużo puściły), zamknąć słoiki i pasteryzować (ja miałem słoiki około 400 ml więc pasteryzowałem około 10 min). Jak słoiki wystygną trzeba je przełożyć do lodówki albo w chłodne miejsce na 2-3 dni żeby żelatyna stężała. Jeśli później w pomieszczeniu, w którym przechowujemy słoiki było za ciepło i żelatyna się rozpuści to przed podanie trzeba włożyć taki słoik na kilka godzin do lodówki albo na jakieś 30-45 min do zamrażarki.

Pomidory w galarecie
Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Pomidory-w-galarecie1
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

10 thoughts on “Pomidory w galarecie

  1. No no no Paszczu, z mojego „zwykłego” przepisu można stworzyć widzę zupełnie inną smakowitą wersję 🙂 to co? kiedy się wymieniamy słoiczkami na smak ?? 😉

  2. Najważniejszy warunek smaczności , to smaczne pomidory , bo im smaczniejsze tym końcowy produkt najlepszy ,….

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *