Gazpacho

Pyszne, idealne na gorące dni gazpacho z pikantnymi grzankami

Inspiracja na ten hiszpański chłodnik przyszła po maratonie filmów Almodóvara, gdzie w”Przerwanych objęciach” bohaterka gotowała gazpacho z dodatkiem środków nasennych swojemu byłemu kochankowi. U mnie bez prochów, ale też smacznie. Co prawda byłam sceptycznie nastawiona do tego dania, bo to trochę taka pomidorówka na zimno, ale w upalną wrześniową sobotę wpasowała się znakomicie. W oryginalnym przepisie* nie było cukru, ale zgodnie z Mężem stwierdziliśmy, że ta zupa tego potrzebuje.
gazpacho
Składniki dla 4 osób:
  • 750 g bardzo dojrzałych pomidorów
  • pół ogórka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 mała czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 – 3 łyżki oliwy
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz
  • 200 ml bulionu drobiowego
  • 4 kromki chleba
  • masło
  • łyżeczka chilli
  • 2 łyżki cukru
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Ogórka i cebulę obrać. Z papryki usunąć gniazdo nasienne. Wszystko razem zmiksować, dodać czosnek, sok z cytryny, oliwę i rozprowadzić bulionem drobiowym. doprawić solą, pieprzem i cukrem. Wstawić do lodówki na co najmniej dwie godziny. Kromki pokroić w kostkę, oprószyć chilli, wymieszać i zrumienić na maśle. W miskach posypać gazpacho grzankami. Gotowe!
gazpacho

*”Kuchnia dietetyczna. 1001 przepisów”, wyd. Olesiejuk, Olsztyn, 2010.

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *