Bruschetta z pomidorami

Składniki:

  • 1 duży pomidor (sparzony i obrany ze skórki)
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 liści bazyli
  • 6 pokrojonych oliwek
  • 125 g mozzarelli pokrojonej w kostkę
  • bułki (ja użyłem bagietki, która pokroiłem pod skosem na kanapki)
  • oliwa z oliwek
  • sól

Pokrojone bułki posmarować oliwą z obu stron i wsadzić do piekarnika (można też podsmażyć na patelni ale trzeba uważać żeby nam się nie przypaliły) nagrzanego do 200°C na 10-15 min. Pomidory przekroi9ć na pół i usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, dodać mozarellę, oliwki, liście bazylii porwane albo posiekane na mniejsze kawałki, 1 posiekany ząbek czosnku, posolić, wymieszać. Bułki natrzeć pozostałym ząbkiem czosnku i nakładać na nie pomidory z przyprawami, można włożyć na chwilkę do piekarnika żeby ser się nadtopił.

Bruschetta z pomidorami
Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
Nazwa dania
Bruschetta z pomidorami
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

8 thoughts on “Bruschetta z pomidorami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *