Knedle ze śliwkami

Pyszne i proste w przygotowaniu knedle ze śliwkami.

Knedle ze śliwkami

Składniki na ok. 30 knedli:

  • ok. 1,4 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 30 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 kg śliwek

Śliwki umyć i osuszyć. Delikatnie naciąć śliwki i wyjąć pestki. Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i przepuścić przez praskę lub maszynkę do mięsa. Do zmielonych ziemniaków dodać obydwa rodzaje mąki, jajko, cynamon i wyrobić robotem lub rękoma na elastyczne, zwarte ciasto. Z ciasta odrywać kulki o wadze mniej więcej 60 g, spłaszczyć w dłoni, włożyć śliwkę, zlepić dokładnie brzegi i formować kulki. Zagotować ok. 3 l wody. Knedle wrzucać partiami na gotującą się wodę, przykryć, gdy się zagotują, odkryć i gotować 2- 3 min. Wyciągnąć łyżką cedzakową i podawać polane masłem ze zrumienioną bułką lub śmietaną, posypane cukrem pudrem lub kakao.

Knedle ze śliwkami

Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Knedle ze śliwkami
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *