Tortilla pszenna

Pyszna tortilla przenna.

Tortilla pszenna

Składniki na 10 placków:

  • 420 g mąki pszennej zwykłej typ 550
  • 1 łyżeczka soli
  • 240 ml gorącej wody
  • 2 łyżki smalcu
  • szczypta chilli w proszku lub innej ulubionej przyprawy

Wszystko razem wyrobić robotem lub ręcznie na zwarte i elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić na 30 min., aby odpoczęło.

Tortilla pszenna

Po tym czasie, ciasto należy podzielić na 10 części (każda po mniej więcej 50-60 g) i każdą rozwałkować na koła o średnicy mniej więcej 26-28 cm.

Smażyć na suchej, dobrze nagrzanej patelni, 20 sekund z jednej strony i 10 sekund z drugiej, tak aby lekko się zrumieniło z każdej strony.

Gotowe placki ściągać na talerz i przykrywać, by nie wysychały.

Tortilla pszenna

 

Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Tortilla pszenna
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *