Naan

Naan

Naan

Naan to płaski drożdżowy chleb. Znany od Turkiestanu poprzez Indie aż po Birmę. Oryginalnie naan piecze się w cylindrycznym piecu – tandoor. My piekliśmy placuszki na kamieniu do pizzy. Z powodzeniem chlebki można piec na normalnej płaskiej blaszce która należy wcześniej rozgrzać, bez dodatku tłuszczu. Naan najlepszy jest od razu po wyjęcia z pieca, ale na drugi dzień też są w porządku.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej zwykła typ 550 (485 g)
  • 3 g drożdży instant
  • 208 ml mleka
  • 1 łyżeczka oleju
  • pół łyżeczki cukru
  • 80 ml wody
  • szczypta soli

Drożdże wymieszaj z mlekiem, cukrem, mąką, wodą i olejem i odstaw na 20 min. W międzyczasie włącz piekarnik na maksymalną temperaturę, jeśli masz kamień do pizzy, włóż go do piekarnika, żeby się dobrze nagrzał.

Naan

Po upływie 20 min., z ciasta uformuj 10 równych kulek i znów odstaw je na 20 min. Po tym czasie, rozwałkuj kulki i piecz, aż z jednej strony chlebek się zrumieni, obróć, piecz jeszcze przez chwilę i wyjmij z piekarnika. Gotowe!

Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Chlebki Naan
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)
Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *