Zupa meksykańska

Zupa meksykańska

Zupa meksykańska

Zupa meksykańska. Pożywna, z powodzeniem zastępuje dwudaniowy obiad.

Zupa meksykańska

 

Zupa meksykańska

 

Składniki na 4-6 porcji:

  • 300 g szynki wieprzowej surowej
  • 1 nieduża marchewka
  • 1 nieduża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g ziemniaków
  • pół puszki kukurydzy z zalewą
  • pół puszki czerwonej fasoli z zalewą
  • pół świeżej czerwonej papryki
  • pół świeżej białej papryki
  • pół łyżeczki mielonego imbiru Appetita
  • pół łyżeczki ostrej papryki Appetita
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu Appetita
  • pół łyżeczki tymianku Appetita
  • pół łyżeczki ziaren kolendry Appetita
  • 150 ml czerwonego półwytrawnego wina
  • sól
  • olej kokosowy lub rzepakowy 

Mięso umyj, osusz, pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce do mięsa na średnich oczkach. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w malutką kostkę. Marchewkę obierz i pokrój w kostkę, papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokój w kostkę. Możesz obrać paprykę ze skórki, dzięki czemu, nawet po kilkukrotnym odgrzewaniu zupy nie „zeskóruje” się. Jak obrać paprykę ze skóry możesz zobaczyć tutaj. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Ziarna kolendry zmiażdż w moździerzu.

Zupa meksykańska

W dużym garnku (najlepiej z grubym dnem) rozgrzej łyżkę oleju kokosowego lub rzepakowego  zeszklij na nim cebulę i czosnek, następnie dodaj marchewkę i smaż około 5 min. często mieszając i pilnując, aby się nie przypaliła, dodaj mięso oraz przyprawy (oprócz soli), zamieszaj i smaż około 10 min. dodaj wino i jak odparuje alkohol dodaj 2 l wody i gotuj 25 min. Następnie dodaj ziemniaki i gotuj, aż zmiękną. Na koniec dodaj paprykę, fasolę i kukurydzę, zagotuj, dopraw solą. Gotowe!

Zupa meksykańska

Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Zupa meksykańska
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *