Zupa meksykańska

Zupa meksykańska

Zupa meksykańska

Zupa meksykańska. Pożywna, z powodzeniem zastępuje dwudaniowy obiad.

Zupa meksykańska

 

Zupa meksykańska

 

Składniki na 4-6 porcji:

  • 300 g szynki wieprzowej surowej
  • 1 nieduża marchewka
  • 1 nieduża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g ziemniaków
  • pół puszki kukurydzy z zalewą
  • pół puszki czerwonej fasoli z zalewą
  • pół świeżej czerwonej papryki
  • pół świeżej białej papryki
  • pół łyżeczki mielonego imbiru Appetita
  • pół łyżeczki ostrej papryki Appetita
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu Appetita
  • pół łyżeczki tymianku Appetita
  • pół łyżeczki ziaren kolendry Appetita
  • 150 ml czerwonego półwytrawnego wina
  • sól
  • olej kokosowy lub rzepakowy 

Mięso umyj, osusz, pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce do mięsa na średnich oczkach. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w malutką kostkę. Marchewkę obierz i pokrój w kostkę, papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokój w kostkę. Możesz obrać paprykę ze skórki, dzięki czemu, nawet po kilkukrotnym odgrzewaniu zupy nie „zeskóruje” się. Jak obrać paprykę ze skóry możesz zobaczyć tutaj. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Ziarna kolendry zmiażdż w moździerzu.

Zupa meksykańska

W dużym garnku (najlepiej z grubym dnem) rozgrzej łyżkę oleju kokosowego lub rzepakowego  zeszklij na nim cebulę i czosnek, następnie dodaj marchewkę i smaż około 5 min. często mieszając i pilnując, aby się nie przypaliła, dodaj mięso oraz przyprawy (oprócz soli), zamieszaj i smaż około 10 min. dodaj wino i jak odparuje alkohol dodaj 2 l wody i gotuj 25 min. Następnie dodaj ziemniaki i gotuj, aż zmiękną. Na koniec dodaj paprykę, fasolę i kukurydzę, zagotuj, dopraw solą. Gotowe!

Zupa meksykańska

Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Zupa meksykańska
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *