Naleśniki ze szpinakiem i serem feta

Tanie i pyszne naleśniki ze szpinakiem i serem feta.

Wykorzystałam przepis Męża na ciasto naleśnikowe, tylko zamiast mleka użyłam wody, bo to, które było w lodówce się zepsuło (mimo, że kupione dzień wcześniej), a było już zbyt późno, zimno i ciemno, żeby ubierać Malutkiego i gnać po mleko. W zasadzie smak naleśników się nie zmienił, jedynie dziwne dziurki się w nich porobiły.

Składniki dla 4 – 6 osób (ok. 12 naleśników)

Farsz:

  • opakowanie mrożonego szpinaku
  • opakowanie fety pokrojonej w kostkę
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz
  • sól
  • łyżeczka masła

Ciasto naleśnikowe:

  • 25 dag mąki
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • szklanka mleka
  • szklanka wody
  • szczypta soli
Szpinak dusić na maśle z czosnkiem, aż będzie miękki. Ostudzić, dodać fetę i dobrze wymieszać, doprawić pieprzem i jeśli trzeba solą. Wszystko dobrze wymieszać.
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać i odstawić na 20 min . Po upływie 20 min smażyć na patelni (ja daję na patelnię olej i wycieram go ręcznikiem papierowym i co pewien czas przecieram tym ręcznikiem – naleśniki wtedy nie pływają w oleju; jeżeli chcemy mieć cieńsze naleśniki to trochę rozcieńczamy ciasto).
Farsz rozsmarowywać równomiernie na naleśnikach i zwijać w rulon lub składać na cztery.  Gotowe! Naleśniki, które zostały otrzymały farsz z jajek, ale o tym kiedy indziej.

 

Print Friendly, PDF & Email

8 thoughts on “Naleśniki ze szpinakiem i serem feta

  1. to taki przepis którego szukałam, czy ja dobrze myślę, że te naleśniki mogę zaserwować na zimno pokrojone w małe kawałeczki?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *