Zupa pieczarkowa z knedelkami

Zupa pieczarkowa z knedelkami – Przepis pochodzi z książki „Zupy i sosy”(2009).

Zupa pieczarkowa z knedelkami

Składniki dla 2- 4 osób:

Zupa:

  • 35 dag pieczarek pokrojonych w cienkie plasterki
  • 4 szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • liść laurowy
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • sól i pieprz 
  • 1 łyżka śmietany
  • 2 łyżeczki mąki

Knedelki:

  • 1 szklanka bulionu warzywnego 3/4 szklanki ugotowanego ryżu
  • 2 kajzerki pokrojone w kostkę
  • 3 jaja
  • pęczek posiekanej pietruszki
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól i pieprz
  • jeśli będzie trzeba zagęścić, dodać łyżkę mąki 



Pieczarki wrzucić do gara z bulionem wraz z zielem angielskim i liściem laurowym. Doprawić solą i i pieprzem i gotować ok. 45 min. Po upływie tego czau, w szklance rozmieszać śmietanę i mąkę z zimną wodą, dolać 2 -3 łyżki gorącej zupy, dobrze wszystko wymieszać, by nie było grudek, wlać do zupy i energicznie zamieszać, zagotować.

Bułki zalać bulionem, odcisnąć, połączyć z ryżem, jajami, natką oraz tymiankiem, dobrze wymieszać, dodać sól i pieprz. Z masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, wrzucić do wrzącej wody, chwilkę pogotować, wyjąć.

Zupę rozlać do talerzy, do każdej porcji włożyć kilka knedelków.

Zupa pieczarkowa z knedelkami

 

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Zupa pieczarkowa z knedelkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *