Buraki marynowane – przepis

Składniki:

  • 3 kg buraków
  • 1,5l  wody
  • 1,5 łyżki soli
  • 7 łyżek cukru
  • 250 ml octu 10%
  • 1 łyżka kminku
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 6 liści laurowych
  • 10 ziaren ziela angielskiego
Buraki marynowane

Buraki umyć, nie obierać i gotować do miękkości w wodzie z dodatkiem 2 łyżek octu. Buraki obrać i pokroić w kostkę takiej wielkości jaka nam odpowiada ( chyba że buraczki są małe to nie trzeba ich kroić ). Wszystkie składniki oprócz buraków zmieszać w garnku i gotować 10 min. Buraki wkładać do słoików, zalewać zalewą, zakręcać i pasteryzować 10 min.

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Buraki marynowane – przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *