Pierogi ruskie – przepis

Składniki:

Farsz:

  • 50 dag sera białego (ja preferuje kwaśniejszy)
  • 70 dag ugotowanych ziemniaków
  • 20 dag słoniny pokrojonej w kostkę
  • 2 cebule pokrojone w kostkę
  • 1 pęczek koperku
  • sól,pieprz

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • gorąca woda
  • szczypta soli
Pierogi ruskie - przepis

Ciasto:

Mąkę, jajko, olej i sól wrzucić do miski i zamieszać łyżką, dodawać po trochę wodę i wyrabiać ciasto tak, żeby było sprężyste i dobrze się rozwałkowywało (mi zeszło około 1/2 szklanki wody).

Farsz:

Ser i ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa na dużych oczkach. Słoninę wytopić tak, żeby powstały skwarki, skwarki oddzielić od wytopionego tłuszczu, na części tego tłuszczu podsmażyć cebulę. Zmielony ser z ziemniakami wymieszać ze: skwarkami, podsmażoną cebulą, posiekanym koperkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować, wykrawać szklanką krążki i nakładać na nie farsz, kleić pierogi, wrzucać na gotującą wodę i gotować od czasu wypłynięcia około 4 min. Ja najbardziej preferuje odsmażane na maśle.

Pierogi ruskie - przepis
Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Pierogi ruskie – przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *